Goudkoers

Voor het behalen van winsten uit uw beleggingen in goud is het belangrijk dat u voor uw goud een prijs betaald die lager is dan de prijs die u krijgt als u uw goud verkoopt. Het mag duidelijk zijn dat u vooraf nooit weet welke prijs u voor uw goud kunt krijgen, het blijft dus onzeker of u daadwerkelijk winst maakt tot op het moment dat u uw goud verkoopt. Als u echter een goede inschatting kunt maken van de ontwikkeling van de goudprijs dan kunt u toch mooie winsten maken.

Om de ontwikkelingen van de goudkoers op de juiste manier in te kunnen schatten zult u een zekere dosis kennis over deze koers op moeten doen. Allereerst zult u zich moeten verdiepen in de historische ontwikkelingen van de koers. Door het verloop te bestuderen en deze bijvoorbeeld te koppelen aan wat er in de wereld gebeurde op tijden dat de koers wijzigde, kunt u een aardig inzicht krijgen in wat de koers van goud allemaal beïnvloed. Het is niet zo dat deze kennis u in staat stelt om te voorspellen wat er morgen staat te gebeuren en ook zult u niet in staat zijn om exact te weten wat de prijs van goud over een jaar is. U kunt echter wel veel sneller anticiperen op gebeurtenissen en daardoor snel een winst nemen als u denkt dat de goudkoers gaat zakken voordat dit ook daadwerkelijk gebeurd. Dit soort kennis is zeker niet uniek want alle professionele beleggers hebben dit soort kennis ook en zij kunnen niet zonder deze kennis.

Over het algemeen wordt gezegd dat de koers van goud op de lange termijn altijd omhoog gaat. Als u de lange termijn geschiedenis er op na slaat dan zult u zien dat de koers in het begin van de jaren tachtig op een record stond. De record prijs van 1981 bracht veel beleggers in verlegenheid en de dalende lijn die daarna ingezet werd voorspelde niet veel goeds. Toen in het begin van het nieuwe millennium de prijs van goud langzaam begin te stijgen kregen beleggers die nog steeds goud uit 1981 hadden weer hoop dat ze iets van hun vermogen terug zagen. Niemand had echter durven hopen dat in 2008 de goudprijs de 1000 dollar grens zou doorbreken. Ook toen had niemand het vermoeden dat de prijs drie jaar later door de 1400 dollar grens zou gaan. Deze 1400 dollar grens was echter de magische grens voor de beleggers uit 1981, op het moment dat de goudkoers zo’n 1425 dollar aan tipte kregen zij hun inleg plus de inflatie terug. Ik hoop dat ze na dertig jaar nog een beetje geduld over hadden want nog geen drie maanden later werd zelfs de grens van 1600 dollar geslecht en konden de beleggers echte winst gaan bijschrijven met hun in 1981 aangeschafte goud.

Nu is een investering over een termijn van dertig jaar natuurlijk wel erg lang, maar goud is nu eenmaal geen korte termijn belegging. Alleen als de prijs aan het oplopen is kunt u korte termijn winsten maken, beleggers willen echter altijd nog iets langer wachten zodat de winst nog iets verder op zal lopen. De goudkoers kan echter niet continue op blijven lopen en zal een keer weer gaan zakken en dit zijn niet de kortstondige dalingen die vanzelf weer ongedaan gemaakt worden. Op het moment dat dit gebeurd wordt het beleggen in goud een langere termijn belegging. De geschiedenis van 1981 bewijst dat ook de diepe dalen die na de hoge pieken komen uiteindelijk weer gevolgd gaan worden door hogere pieken. De goudkoers zal dan ook altijd weer terrein goed maken en de beleggers de winsten brengen die ze willen halen, het kan alleen soms even duren voordat het zover is.

Belangrijk is dus om voor uw goud een prijs te betalen waarvan u denkt dat deze over een bepaalde termijn hoger zal zijn. Als de koers laag is dan hoeft u zich geen zorgen te maken, de prijs gaat vanzelf wel weer omhoog. Als de goudkoers al op een aardige hoogte staat dan zult u er zeker van moeten zijn dat de koers nog verder op gaat lopen. Als de koers gaat zakken dan zult u hier snel op in moeten springen of anders uw belegging een tijd langer aan houden.